Ζητήματα αντιρρησιών συνείδησης, υπό το πρίσμα του Ν.4609/2019.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι με την εφαρμογή του Ν. 4609/2019, ρυθμίστηκαν αρκετά, και ιδιαιτέρως σημαντικά ζητήματα, τα οποία προβλημάτιζαν όλους τους εμπλεκόμενους με την Στρατιωτική Δικαιοσύνη. Σημαντικό μέρος που πραγματεύεται ο Ν. 4609/2019 αφορούν στους αντιρρησίες συνείδησης.
Αρχικά, μειώθηκε το όριο ηλικίας για όλους τους στρατευσίμους, ανυπότακτους και οπλίτες που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της θητείας τους, από το 35ο στο 33ο έτος και, ως εκ τούτου, τροποποιήθηκε η παρ. 1 του άρθρου 57 του ν. 3421/2005 (Α΄ 302). Επιπλέον, μειώθηκε ο ελάχιστος χρόνος εναλλακτικής υπηρεσίας που απαιτείται να εκπληρώσουν όσοι αντιρρησίες συνείδησης επιθυμούν να εξαγοράσουν την υπηρεσία τους αυτή από τις σαράντα (40) στις είκοσι (20) ημέρες, απαλείφοντας τη σχετική προσαύξηση του διμήνου, που ίσχυε. Επιδιώχθηκε η κατά το δυνατόν συμμόρφωση της Χώρας με τις διεθνείς της υποχρεώσεις (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Ευρωπαϊκός Χάρτης Κοινωνικών Δικαιωμάτων) και η εξάλειψη συχνών αρνητικών διαπιστώσεων για την Ελλάδα από τη Διεθνή Αμνηστία και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Αντιρρησιών Συνείδησης, λαμβανομένης υπόψη και την συνταγματική επιταγή της ισότητας όλων των Ελλήνων πολιτών. Σημαντική ,επίσης, είναι και η καθιέρωση χορήγησης, στους αντιρρησίες συνείδησης, γονικής άδειας πέντε ημερών για κάθε εν ζωή τέκνο τους, για λόγους προστασίας του θεσμού της οικογένειας.
Μια ακόμη καινοτομία που καθιερώθηκε είναι η ρύθμιση ότι παύει πλέον η δυνατότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να αναστέλλει, σε περίοδο πολέμου, τις διατάξεις για την εναλλακτική υπηρεσία, καθόσον όσοι έχουν τεκμηριωμένη αντίρρηση συνείδησης για την εκτέλεση ένοπλης θητείας και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να φέρουν όπλα, ακόμη και σε περίοδο πολέμου, μπορούν να προσφέρουν άλλες υπηρεσίες και εκτός Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης, προβλέπεται πλέον ότι, σε περίπτωση άσκησης αίτησης θεραπείας κατά απορριπτικής απόφασης επί αιτήματος αναγνώρισης ως αντιρρησιών συνείδησης, η αναστολή εκτέλεσης της διοικητικής πράξης χορηγείται υποχρεωτικά από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, χωρίς να απαιτείται επιπλέον αίτηση του ενδιαφερομένου, προκειμένου να αποφεύγεται, μέχρι την ημερομηνία εξέτασης της αίτησης θεραπείας, ενδεχόμενη κήρυξή του ως ανυπότακτου.
Προβλέπεται ,επιπλέον, η κάλυψη από το Δημόσιο των δαπανών κίνησης για τους αντιρρησίες συνείδησης που καλούνται να παρουσιαστούν σε φορέα του δημόσιου τομέα για εκπλήρωση της εναλλακτικής τους υπηρεσίας, καθώς επίσης και όταν απολύονται από τον φορέα ή όταν καλούνται να παρουσιαστούν από αυτόν σε στρατιωτική αρχή.
Τέλος, τροποποιήθηκε και η σύνθεση της ειδικής επιτροπής των αντιρρησιών συνείδησης, με αύξηση συμμετοχής των καθηγητών ΑΕΙ από δύο σε τρεις και αντίστοιχη μείωση των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από δύο σε έναν.
Το γραφείο μας διαθέτοντας εμπειρία και γνώση, μπορεί να σας κατευθύνει έγκυρα και υπεύθυνα.
Τηλ. 2310 – 553162, 2310 – 553163, email: info@pglaw.gr