Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) είναι μια σχετικά νέα μορφή εταιρείας που ήρθε στο προσκήνιο το 2012, ως μια ευέλικτη λύση για τους επιχειρηματίες που ήθελαν να αποφύγουν τη γραφειοκρατία που είχαν οι έως τότε μορφές εταιρειών. Ο εταιρικός τύπος της ΙΚΕ εισήχθη με τον νόμο 4072/2012 και προσέφερε αρκετά πλεονεκτήματα.
Ίσως ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ΙΚΕ είναι το γεγονός πως δεν απαιτείται κεφάλαιο για την σύστασή της. Ο μη περιορισμός στο αρχικό κεφάλαιο είναι κάτι προσελκύει πολλούς επαγγελματίες που δεν έχουν ή δεν θέλουν να διαθέσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ ήδη από την έναρξη της εταιρείας, κάνοντας έτσι την ΙΚΕ μια ελκυστική επιλογή.
Ωστόσο, αν και δεν απαιτείται κεφάλαιο, είναι καλή πρακτική οι ιδρυτές να έχουν προς διάθεση ένα ποσό που θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα μέχρι η επιχείρηση να αρχίσει να ξεκινήσει να αποκτά έσοδα. Κάτι τέτοιο, αναμφίβολα θα προσδώσει περισσότερη ευελιξία.
Ένας ακόμα παράγοντας που λειτουργεί σαν κίνητρο για κάποιον να επιλέξει την ΙΚΕ, είναι ο σταθερός φορολογικός συντελεστής. Συγκεκριμένα, τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και 5% στη διανομή των κερδών της με ποσοστό προκαταβολής φόρου επόμενου έτους 80% (40% για τα 3 πρώτα έτη).
Η έναρξη της ΙΚΕ γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του ΓΕΜΗ, χωρίς μάλιστα τη μετάβαση σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και χωρίς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Σημειωτέον ότι τα τέλη ίδρυσης είναι μικρότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τέλη για την ίδρυση ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και Α.Ε. Το καταστατικό της εταιρείας μπορεί να συνταχθεί και με ιδιωτικό έγγραφο, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή συμβολαιογράφου. Κατ’ εξαίρεση η Ι.Κ.Ε συνιστάται με συμβολαιογραφικό έγγραφο στις ειδικές περιπτώσεις που ορίζει ο Νόμος ή λόγω εισφοράς στην εταιρία περιουσιακών στοιχείων. Για τους εταίρους της Ι.Κ.Ε η ασφάλιση είναι προαιρετική, ενώ ασφαλίζεται υποχρεωτικά μόνο ο διαχειριστής της ΙΚΕ.
Η περιορισμένη ευθύνη των εταίρων είναι, ίσως ,το κατεξοχήν βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης εταιρικής μορφής. Στην ουσία, σημαίνει ότι η προσωπική περιουσία των εταίρων είναι ξεχωριστή από την περιουσία της εταιρείας.
Σε αντίθεση μάλιστα με τις ΟΕ και ΕΕ, που οι εταίροι εγγυώνται με τη δική τους ατομική περιουσία (κινητή ή ακίνητη) για τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας.
Έτσι, οι εταίροι της ΙΚΕ δεν ευθύνονται για τα χρέη της, με την επιφύλαξη του άρθρου 79 που προβλέπει εγγυητικές εισφορές, μέσω των οποίων ο εταίρος αναλαμβάνει ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας μέχρις ενός ορισμένου ποσού, το οποίο πρέπει να αναφέρεται στο καταστατικό.
Αρχικά, υπάρχει ένας σχετικά μεγάλος βαθμός απλότητας στην ίδρυση και τη λειτουργία τους, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές.
Επιπλέον, υπάρχει και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, καθώς όποιος έχει το μεγαλύτερο εταιρικό μερίδιο (51%) λαμβάνει και τις αποφάσεις.
Κάτι που δεν συμβαίνει στις ΕΠΕ όπου απαιτείται διπλή πλειοψηφία. Δηλαδή, αν υπάρχουν 5 εταίροι πρέπει να έχουν συμφωνήσει οι 3 από αυτούς και ταυτόχρονα να κατέχουν συνολικά ποσοστό άνω του 51%.
Το γραφείο μας διαθέτοντας εμπειρία και γνώση, μπορεί να σας κατευθύνει έγκυρα και υπεύθυνα.
Τηλ. 2310 – 553162, 2310 – 553163, email: info@pglaw.gr