+30 2310 553162 ,+30 2310553163, +30 2310553192

Blog post

Τι ισχύει για την τροποποίηση Συμβάσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Δικαιώματα Καταναλωτών.

Πληθαίνουν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταγγελίες καταναλωτών, προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί μονομερώς αναπροσαρμογή των σταθερών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Ότι δηλαδή ενώ είχαν υπογράψει με τους προμηθευτές τους σύμβαση σταθερής χρέωσης, στη συνέχεια η εταιρεία προχώρησε σε αναπροσαρμογή της σύμβασης αλλάζοντας μονομερώς τους όρους.

Κατά τα εφαρμοστέα συναλλακτικά ήθη, η τροποποίηση αυτή, στηρίζεται σε πρόβλεψη του ‘’Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας’’, όπου σημειώνεται ότι ο προμηθευτής μπορεί να προχωρά σε μονομερή αλλαγή όρων της σύμβασης, εάν επικαλεστεί εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Ωστόσο, για να λάβει χώρα η σχετική τροποποίηση, θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά, δύο καταλυτικές προϋποθέσεις. Πρώτον, να έχει περάσει ,τουλάχιστον, ένα εξάμηνο από την υπογραφή της σύμβασης. Επιπλέον, επιβάλλεται να ειδοποιηθεί ο καταναλωτής τουλάχιστον 60 ημέρες πριν την αλλαγή, σε εξατομικευμένη βάση, υπό την έννοια ότι δεν αρκούν δημόσιες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα ή στον τύπο, ώστε να μπορεί να επιλέξει άλλο πρόγραμμα ή άλλο προμηθευτή(Άρθρο 30, παρ.1-3 Κ.Π.Η.Ε.). Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα στον καταναλωτή να αποχωρήσει από την εταιρεία χωρίς να μπορούν να του επιβληθούν ρήτρες αποχώρησης ή άλλες επιπλέον χρεώσεις.

Αναφορικά με την πρώτη προϋπόθεση, αυτή καλύπτει όλες τις  βασικές τροποποιήσεις της σύμβασης. Ως τέτοιες, θεωρούνται ιδίως οι τροποποιήσεις ως προς την τιμολόγηση ,κυρίως η τροποποίηση του τιμολογίου από σταθερό σε κυμαινόμενο και η τροποποίηση της μεθοδολογίας τιμολόγησης.

Όσον αφορά την υποχρέωση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για εξατομικευμένη ενημέρωση προς τους πελάτες τους, αυτή συνίσταται στην πραγματοποίηση της ατομικής ενημέρωσης με επιστολή. Εναλλακτικοί τρόποι ειδοποίησης (μέσω email, sms, λογαριασμού κλπ)επιτρέπονται μόνον αν έχει συναινέσει σε τούτο ο Πελάτης. Κατά συνέπεια, οι Προμηθευτές οφείλουν να αποδείξουν ότι ο συγκεκριμένος πελάτης αποδέχθηκε εναλλακτικούς τρόπους ειδοποίησής του. Επίσης, ο Προμηθευτής/πάροχος οφείλει να ενημερώσει τον πελάτη ότι, σε περίπτωση μη συναίνεσής του στην επικείμενη τροποποίηση, δύναται να καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας και δη αζημίως.

Η ενημέρωση σε συγκεκριμένο σημείο του λογαριασμού  θεωρείται μεν ειδοποίηση μέσω επιστολής, αλλά με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι πρέπει να σημειώνεται ευδιάκριτα, ούτως ώστε να διασφαλίζεται  ο επιδιωκόμενος σκοπός, δηλαδή η λήψη γνώσης του πελάτη.

Συμπερασματικά, το δικαίωμα των Προμηθευτών να τροποποιούν  τους συμβατικούς όρους ελέγχεται ως προς την καταχρηστική του άσκηση. Στο πλαίσιο αυτό, πρακτικές Προμηθευτών να προσφέρουν ιδιαιτέρως ελκυστικούς όρους και, εν συνεχεία, να τους αναθεωρούν, πρέπει να θεωρούνται καταχρηστικές στρατηγικές και να επιβάλλονται οι απαραίτητες κυρώσεις τόσο από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όσο και από τα καθ ’ύλην και κατά τόπον αρμόδια Δικαστήρια.

Το γραφείο μας με την εμπειρία που διαθέτει μπορεί να σας ενημερώσει και να σας κατευθύνει υπεύθυνα.

Τηλ. 2310 – 553162, 2310 – 553163, email: info@pglaw.gr