+30 2310 553162 ,+30 2310553163, +30 2310553192

Blog post

Τα τροχαία ατυχήματα σε παιδιά και εφήβους- (Μέρος Δεύτερο)

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Αρχικά πρέπει να μιλήσουμε για το τι ακολουθεί, αφού συμβεί το ατύχημα. Χωρίς καθυστέρηση και τα δύο μέρη οφείλουν να καλέσουν την τροχαία, και εφόσον υπάρχει κάποιος που έχει τραυματισθεί, καλείται αμέσως το ΕΚΑΒ για παροχή πρώτων βοηθειών. Στη συνέχεια ο αστυνομικός καταγράφει το περιστατικό, τηρεί σχεδιάγραμμα ώστε να φαίνονται οι συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε το ατύχημα και κρατάει στοιχεία από τους εμπλεκόμενους αλλά και από αυτόπτες μάρτυρες. Εάν υπάρχει τραυματισμός σχηματίζεται αμέσως ποινική δικογραφία και κινείται αυτεπάγγελτα η ποινική δίωξη του προκαλέσαντος το ατύχημα. Στη συνέχεια όμως, σε νέα κατάθεση στην οποία καλούνται από την τροχαία τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι όσο και οι μάρτυρες, το θύμα δηλώνει εάν επιθυμεί ή όχι την ποινική δίωξη του προκαλέσαντος το ατύχημα, δήλωση που μπορεί να παύσει την ποινική δίωξη.
Γιατί αυτός που προκαλεί το ατύχημα, αντιμετωπίζει σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού του θύματος του τροχαίου, ποινικές κυρώσεις. Κατά το ποινικό δίκαιο η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος συνιστά εγκληματική πράξη, αφού αποτελεί προσβολή του πολυτιμότερου έννομου αγαθού, ήτοι της ζωής και της υγείας του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, η κύρωση που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για την ελαφρά σωματική βλάβη είναι κράτηση έως 3 μήνες και πρόστιμο έως 3.000 ευρώ, ποινές αναλογικά υψηλές εάν αναλογιστούμε ότι τα ατυχήματα δεν γίνονται από δόλο αλλά από αμέλεια.
Αρμόδια κατά τόπο δικαστήρια για την εκδίκαση των υποθέσεων τροχαίων ατυχημάτων είναι τα δικαστήρια του τόπου όπου συνέβη το ατύχημα. Η καθ’ ύλη αρμοδιότητα προσδιορίζεται από τη βαρύτητα της σωματικής βλάβης ή του τραυματισμού. Έτσι αρμόδια μπορεί να είναι τα Πταισματοδικεία για ελαφρύς τραυματισμούς, τα Μονομελή ή Τριμελή Πλημμελειοδικεία για βαρύτερους.
Στην περίπτωση που έχουμε θανατηφόρο ατύχημα, έχουμε σύλληψη του προκαλέσαντος το ατύχημα, μέχρι το πέρας της προανάκρισης. Λήξη της προσωρινής κράτησης αυτού έχουμε εάν αποδειχθεί ότι ο κρατηθείς δεν είναι αλλοδαπός, διαθέτει μόνιμη και σταθερή κατοικία στην Ελλάδα και δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής αυτού στο εξωτερικό. Η υπόθεση εισάγεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείου του τόπου όπου συνέβη το ατύχημα.
Στις περιπτώσεις όπου στο ατύχημα εμπλέκεται ανήλικος, μπορεί να κληθεί για να εξεταστεί ανωμοτί — δηλαδή χωρίς όρκιση — από την τροχαία, καθώς στην Ποινική δικονομία δεν ορίζεται από ποια ηλικία και άνω λαμβάνεται υπόψιν η κατάθεση ως αποδεικτικό μέσο, πλην όμως, τα πρόσωπα κάτω των 18 ετών εξετάζονται ανωμοτί. Μπορεί να εξεταστεί δηλαδή κάθε πρόσωπο το οποίο αντιλαμβάνεται τα ερωτήματα και τη διενέργεια της εξέτασης, ανεξάρτητα της ηλικίας του και εφόσον δεν τίθεται δικονομικός περιορισμός. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι η ποινική ευθύνη ενός ανηλίκου κατά το Ποινικό δίκαιο ξεκινάει από την ηλικία των 8 ετών. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση ενός ανήλικου ως μάρτυρα, λόγω των ψυχολογικών παραγόντων και του ευαίσθητου της ηλικίας.

Τροχαίο ατύχημα σε παιδιά και εφήβους- Ποινικές κυρώσεις

Πλέον, όπως σημειώνεται από μελέτες και στατιστικά στοιχεία, η οικονομική κρίση, διαδραματίζει δυστυχώς σπουδαίο ρόλο στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. (Ακολουθεί βίντεο).

Τροχαίο ατύχημα σε παιδιά και εφήβους – οικονομική κρίση