+30 2310 553162 ,+30 2310553163, +30 2310553192

Blog post

Νέα διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου σε συμβολαιογράφο

Με τη νέα διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου η αρμοδιότητα για τη λύση των γάμου μεταφέρθηκε από τα Δικαστήρια στους συμβολαιογράφους. Η λύση του γάμου με συμβολαιογραφική πράξη είναι άμεση, καθώς παρακάμπτεται η δικαστική οδός. Ειδικότερα, ο γάμος λύνεται πλέον όχι με δικαστική απόφαση, αλλά με συμβολαιογραφική πράξη, αντίγραφο της οποίας κατατίθεται στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρισθεί η σύσταση του γάμου. Μέχρι να καταχωρισθεί η συμβολαιογραφική πράξη συναινετικού διαζυγίου στο αρμόδιο ληξιαρχείο, ο γάμος θεωρείται ισχυρός.

Η νέα διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της Πολιτείας για την ελάφρυνση των Δικαστηρίων από την πλεονάζουσα ύλη και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Η πρώτη σύντμηση του χρόνου έκδοσης συναινετικού διαζυγίου είχε γίνει με τον Ν.4055/2012 (ΦΕΚ Α 51/12.03.2012), ο οποίος τροποποίησε το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα, ώστε να απαιτείται από 02.04.2012 μία μόνο συζήτηση της αίτησης έκδοσης συναινετικού διαζυγίου ενώπιον του Δικαστηρίου, προκειμένου να απαγγελθεί η λύση του γάμου. Μέχρι τότε, ήταν απαραίτητο για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου η συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου να είχε δηλωθεί στο Δικαστήριο σε δύο συνεδριάσεις, που να απείχαν μεταξύ τους έξι τουλάχιστον μήνες. Ταυτόχρονα, ο Ν.4055/2012 περιόρισε τον απαραίτητο χρόνο έγγαμου βίου, που έπρεπε να έχει μεσολαβήσει μέχρι την κατάθεση αίτησης για συναινετικό διαζύγιο, από ένα (1) χρόνο σε έξι (6) μήνες.

Με το Ν.4509/2017 (ΦΕΚ Α 201/22.12.2017) και συγκεκριμένα με το 22ο άρθρο αυτού τροποποιήθηκαν τα άρθρα 1438 και 1441 του Αστικού Κώδικα, επιβάλλοντας το συναινετικό διαζύγιο με συμβολαιογραφική πράξη.

Στο συναινετικό διαζύγιο με συμβολαιογραφική πράξη παραμένει υποχρεωτική η εκπροσώπηση των συζύγων από τους δικηγόρους τους, οι οποίοι συνυπογράφουν με το ζευγάρι ή και μόνοι τους, εφόσον τους έχει χορηγηθεί η σχετική εντολή με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, τη συμβολαιογραφική πράξη συναινετικού διαζυγίου, το συμφωνητικό λύσης του γάμου, καθώς και τη συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανήλικων τέκνων. Η ειδική πληρεξουσιότητα για την υπογραφή των ως άνω εγγράφων θα πρέπει να έχει χορηγηθεί προς τους δικηγόρους μέσα στον τελευταίο μήνα πριν την υπογραφή τους.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία συναινετικού διαζυγίου, μεταξύ της υπογραφής της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων για τη λύση του γάμου και της υπογραφής της συμβολαιογραφικής πράξης θα πρέπει να μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ημερών. Για την απόδειξη της ημερομηνίας υπογραφής του συμφωνητικού λύσης του γάμου το τροποποιημένο άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα προβλέπει ότι το γνήσιο των υπογραφών των συζύγων επ’ αυτού θα πρέπει να βεβαιώνεται από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη.

Οι αιτήσεις για έκδοση συναινετικού διαζυγίου, που έχουν κατατεθεί ήδη στα Δικαστήρια, εκδικάζονται κατά τη διαδικασία που ίσχυε κατά τον χρόνο της κατάθεσής τους. Εντούτοις, οι σύζυγοι έχουν τη δυνατότητα να παραιτηθούν από την ήδη κατατεθείσα ενώπιον των Δικαστηρίων αίτηση, προκειμένου να ακολουθήσουν την ταχύτερη διαδικασία λύσης του γάμου ενώπιον συμβολαιογράφου.

Με την παρ. 4 του άρθρου 22 του Ν.4509/2017 καθίσταται υποχρεωτική η πνευματική λύση του θρησκευτικού γάμου. Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα η λύση του θρησκευτικού γάμου απαγγελλόταν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, που καταχωρίζονταν απλά στο οικείο ληξιαρχείο, χωρίς να είναι υποχρεωτική και η πνευματική λύση του. Ειδικά τα ζευγάρια, που δεν επιθυμούσαν να ξαναπαντρευτούν – τουλάχιστον σύντομα – δεν προχωρούσαν σε πνευματική λύση του θρησκευτικού γάμου τους, προς αποφυγή εξόδων. Πλέον ο Ν.4509/2017 δεν αφήνει την επιλογή στους πρώην συζύγους να μην λύσουν το θρησκευτικό τους γάμο και πνευματικά, εκτός από διοικητικά.

Το συναινετικό διαζύγιο είναι ο απλούστερος, οικονομικότερος και ταχύτερος τρόπος λύσης ενός γάμου τον οποίο πρέπει να εξετάζει πρωταρχικά κάθε δικηγόρος οικογενειακού δικαίου. Οι δύο σύζυγοι συναινούν στη διάσπαση και στην επίλυση των μεταξύ τους ζητημάτων (επιμέλεια τέκνων, επικοινωνία, διατροφή, κοινή περιουσία κα.).
Το συναινετικό διαζύγιο είναι η βέλτιστη λύση για όσους επιθυμούν να λύσουν τον γάμο τους, δεδομένου ότι με μία διαδικασία (αυτή της έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου) ρυθμίζονται αυτομάτως τα εξής θέματα: η λύση του γάμου, η επιμέλεια τυχόν ανηλίκου τέκνου ή τέκνων, η επικοινωνία του έτερου γονέα που δεν έχει την επιμέλεια με το ανήλικο τέκνο και δυνητικά το ζήτημα της διατροφής του ανηλίκου τέκνου.

Το κόστος του συναινετικού διαζυγίου είναι σαφέστατα μικρότερο από αυτό του διαζυγίου με αντιδικία καθώς πολλές εκκρεμότητες λύνονται με το συμφωνητικό μεταξύ των μερών και όχι με ξεχωριστά δικαστήρια.

Τα ελάχιστα δικαιολογητικά για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, που θα πρέπει να χορηγηθούν κατ’ αρχήν στους δικηγόρους των συζύγων, προκειμένου αυτοί εν συνεχεία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη λύση του γάμου, είναι ένα πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και μία ληξιαρχική πράξη γάμου. Εάν οι σύζυγοι απέκτησαν τέκνα, τα οποία κατά το χρόνο της λύσης του γάμου είναι ανήλικα, καλό θα ήταν να προσκομίζονται και οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησής τους. Κατά περίπτωση ενδέχεται να ζητηθούν και άλλα δικαιολογητικά, όπως λόγου χάρη διαβατήριο σε ισχύ ή προσωπικό δελτίο ταυτότητας, εάν κάποιος από τους συζύγους είναι ιθαγενείας άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γραφείο μας έχει εκπροσωπήσει πελάτες μας με επιτυχία σε δεκάδες συναινετικά διαζύγια και διαθέτουμε μακροχρόνια εμπειρία σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Πλέον το δικηγορικό μας γραφείο σε συνεργασία με έμπειρο και καταξιωμένο συμβολαιογράφο, αναλαμβάνει να διασφαλίσει τα συμφέροντά σας και εγγυάται την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για συναινετικό διαζύγιο, το κόστος του και σχετικά με την έκδοση συναινετικού διαζυγίου τηλεφωνήστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας του γραφείου μας κι ένας έμπειρος δικηγόρος συναινετικών διαζυγίων θα λύσει κάθε απορία σας.