+30 2310 553162 ,+30 2310553163, +30 2310553192

Blog post

Ο οικονομικότερος τρόπος για να εξαλείψετε την προσημείωση ακινήτου σας

Είναι χρόνια που έχετε πάρει το δάνειο σας και ήρθε η στιγμή, έχοντας αποπληρώσει όλες τις δανειακές σας υποχρεώσεις, να απελευθερώσετε το ακίνητό σας και να περιέλθει ελεύθερων βαρών στην κυριότητά σας. Η διαδικασία ονομάζεται εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης. Ίσως να νομίζατε ότι είναι μια διαδικασία ανέξοδη για σας, που τόσα χρόνια αποπληρώνατε τις δανειακές σας υποχρεώσεις, όμως δεν είναι. Ποιος όμως είναι ο οικονομικότερος τρόπος για εξαλείψετε την προσημείωση του ακινήτου σας, που είχε δοθεί από εσάς ως εμπράγματη εξασφάλιση για το δάνειο που λάβατε;
Ο οικονομικότερος τρόπος είναι να απευθυνθείτε στο Δικηγόρο σας και να καταθέσετε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την εξάλειψη της προσημείωσης του ακινήτου. Θα πρέπει να έχετε προσκομίσει στο Δικηγόρο σας την εξοφλητική απόδειξη του δανείου σας από την Τράπεζα, που αποδεικνύει ότι πλέον δεν υφίσταται οφειλή εκ της δανειακής σύμβασης. Με αυτό τον τρόπο θα πληρώσετε την αμοιβή του Δικηγόρου σας και την αμοιβή του Δικαστικού Επιμελητή για την κοινοποίηση της αίτησης στην Τράπεζα. Η τράπεζα κατά τη συζήτηση της αίτησης είτε δεν θα παραστεί δια Δικηγόρου είτε αν παραστεί για το τυπικό θα πληρώσει η ίδια το Δικηγόρο της και όχι εσείς. Η διαδικασία αυτή χρονικά θα συζητηθεί στη πρώτη δικάσιμο διαθέσιμη είτε του Πρωτοδικείου είτε του Ειρηνοδικείου που υπάγεται και διαφέρει από Νομό σε Νομό και πόλη σε πόλη. Η διαδικασία αυτή, λόγω του κατεπείγοντος των ασφαλιστικών μέτρων δεν καθυστερεί ιδιαίτερα. Αν δεν έχετε στο μυαλό σας να μεταβιβάσετε το ακίνητό σας αυτό άμεσα, η διαδικασία αυτή σας είναι οικονομικά η πιο συμφέρουσα.
Η άλλη διαδικασία η οποία οικονομικά δεν είναι τόσο συμφέρουσα για σας, μπορεί όμως να ολοκληρωθεί Δικαστηριακά άμεσα, είναι η συναινετική διαδικασία εξάλειψης προσημείωσης της υποθήκης. Με τη διαδικασία αυτή απευθύνεστε στο Δικηγόρο σας, να ετοιμάσει το δικόγραφο και να έχει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταγραφή της Απόφασης στο αρμόδιο Υποθηκοφυλάκειο ή Κτηματολογικό Γραφείο και θα πρέπει να πληρώσετε εκτός της αμοιβής του Δικηγόρου σας και την αμοιβή του Δικηγόρου της Τράπεζας που θα παραστεί για την τυπική συναίνεση της τράπεζας στο αρμόδιο Δικαστήριο. Το ύψος της αμοιβής του Δικηγόρου της τράπεζας διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα, αναλόγως της τιμολογιακής πολιτικής του κάθε τραπεζικού ιδρύματος. Στη περίπτωση που σας ενδιαφέρει να μεταβιβάσετε άμεσα το ακίνητό σας η συναινετική διαδικασία είναι ενδεδειγμένη για σας, καθώς διαρκεί πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα από την πρώτη, που ονομάζεται διαδικασία κατ’ αντιδικία.
Το γραφείο μας διαθέτει τεράστια εμπειρία και των δύο διαδικασιών, τόσο Δικαστηριακά, όσο και της διαδικασίας μεταγραφής της Απόφασης στα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, κατευθύνοντάς σας σωστά, ενημερώνοντάς σας για όλα τα έγγραφα που απαιτούνται και γνωρίζοντας όλες τις ιδιαιτερότητες στα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας για την αποφυγή λαθών που θα οδηγούσαν σε μια επανάληψη της διαδικασίας με περαιτέρω έξοδα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2310 55162/163 ή μέσω e-mail : info@pglaw.gr