+30 2310 553162 ,+30 2310553163, +30 2310553192

Blog post

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΕΦΥΡΑ 2» ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με το από 11-3-2021 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών υπήρξε τοποθέτηση σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης «ΓΕΦΥΡΑ 2». Το πρόγραμμα αυτό, αφορά την κρατική επιδότηση επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019 και αναφέρεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις τις προερχόμενες από επιχειρηματικά δάνεια.

Η διαδικασία είναι γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά, τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στο Δημόσιο ή στις τράπεζες. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες θα ενεργοποιηθεί εντός του μήνα Μαρτίου 2021, χωρίς πάντως να υπάρχει μέχρι σήμερα νεότερη ενημέρωση.

Σε αρχικό στάδιο διενεργείται έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί η πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του ενδιαφερομένου, μέσω αυτόματης άντλησης στοιχείων. Έπειτα, σε περίπτωση επιλέξιμου οφειλέτη, εκδίδεται ηλεκτρονική απόφαση έγκρισης επιδότησης από την ΕΓΔΙΧ, η οποία αποστέλλεται ηλεκτρονικά ώστε να λαμβάνει γνώση ο ενδιαφερόμενος και αφορά κρατική επιδότηση κεφαλαίου και τόκων.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι διευρυμένα με σκοπό να δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε μεγάλο μέρος επιχειρήσεων, είναι δε ανάλογα του μεγέθους και της κατηγορίας της επιχείρησης και περιγράφονται στον κάτωθι συγκεντρωτικό πίνακα:

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΛΟΙΠΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ (μη υποθηκευμένη)
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ/ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 600€ 0 ≤42 χιλ. € ≤40 χιλ. € ≤40 χιλ. € ≤600 χιλ. €
ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 5.000€ ≤10 ≤2 εκ. € ≤1 εκ. € ≤150 χιλ. € ≤2,50 εκ €
ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 15.000€ ≤50 ≤10 εκ. € ≤5 εκ. € ≤750 χιλ. € ≤10 εκ. €
ΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 50.000€ ≤250 ≤50 εκ. € ≤25 εκ. € ≤ 3,75 εκ. € ≤50 εκ. €

 

Στην περίπτωση που αναφερόμαστε σε οφειλέτη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.

Στην περίπτωση που πρόκειται για οφειλέτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου.

Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το Κράτος καταβάλλει την επιδότηση για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε η συνολική επιδότηση να έχει διάρκεια 8 μηνών.

Οι συνεπείς δανειολήπτες επιδοτούνται με υψηλά ποσοστά επιδότησης λαμβάνοντας για τα εξυπηρετούμενα δάνεια ποσοστό επιδότησης του Δημοσίου 90% της μηνιαίας δόσης για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο τρίμηνο και 70% για τους υπόλοιπους δύο μήνες.

Από την άλλη, οι οφειλέτες μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων προβλέπεται να λάβουν κρατική επιδότηση ποσοστού 80% της μηνιαίας δόσης για το πρώτο τρίμηνο, 70% για το δεύτερο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Το γραφείο μας μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα τη διεκπεραίωση της διαδικασίας επιδότησης για εσάς, ενημερώνοντάς σας κατάλληλα και επιδιώκοντας το καλύτερο αποτέλεσμα για την επιχείρησή σας.